Przepis na Babkę Wielkanocną

Przepis na Babkę Wielkanocną

  • 250 g margaryna
  • 200 g cukier zwykły
  • 200 g jajka ( 4 szt. )
  • 20 g mąka ziemniaczana
  • 10 g proszek do pieczenia
  • 320 g mąka typ 500
  • 16 g cukier waniliowy
  • 20 g cukier puder do dekoracji.

    Margarynę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym dodając jajka partiami. Po ubiciu tych składników dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem mieszamy do połączenia składników. Powstałą masę przekładamy do formy wysmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą, pieczemy w nagrzanym piekarniku, studzimy dekorujemy wedle uznania.
    TEMPERATURA PIECZENIA : 180 * C
    CZAS PIECZENIA : 45 MINUT.